• Jukka Laaksonen

Uudistuva nostoapuvälinestandardi EN 13155:2020

Nostoapuvälineiden suunnittelua ja valmistusta koskevan standardin EN 13155 uusi versio julkaistaan tänä syksynä. Uudistettuun standardiin on tehty koko joukko erilaisia muutoksia. Ehkä merkittävimmät muutokset ovat lujuuslaskentavaatimusten harmonisoiminen nosturistandardien kanssa ja nyt ensimmäistä kertaa esitettävät vaatimukset betonielementtien nostamiseen käytettäville nostojärjestelmille.


Vaikka standardissa esitetään yksityiskohtaiset vaatimukset juuri tietyille nostoapuvälinetyypeille, sitä voidaan oikein soveltamalla käyttää lähes kaikenlaisten erikoisnostoapuvälineiden suunnittelussa. Rajoittavana tekijänä on käytännössä vain valmistusmateriaali. Muusta kuin terämateriaalista valmistettavan nostoapuvälineen suunnittelu on tehtävä ainakin osin eri lähtökohdista.


Koska tämän standardin aihepiiri kiinnostaa monia ja herättää siksi runsaasti kysymyksiä, järjestämme 3.11 koulutuksen, jossa käsittelemme uudistuneen standardin soveltamista. Keskitymme erityisesti yksittäisinä kappaleina tai piensarjoina valmistettavien, myös standardin perusratkaisuista poikkeavien, nostoapuvälineiden suunnitteluun.


Viimeisimmät uutiset ja artikkelit
1/5